Smalspåret trafikeras igen

Efter nästan elva års avbrott är det i övermorgon premiär för allmänheten att åter resa med smalspårståg från Västerviks station. Klockan 19.00 avgår då ett klassiskt gulorange rälsbusståg till Ankarsrum och valborgsmässofirandet i Bruksparken.
Rent tekniskt har trafik varit möjlig sedan i slutet av förra året, men nu är också alla nödvändiga avtal och tillstånd med Banverket och Järnvägsinspektionen klara. I sommar kommer tågen att rulla dagligen från den 28 juni och fram till den 4 augusti. Smalspåret Västervik-Hultsfred är 71 kilometer långt och en del av den dåvarande smalspårsjärnvägen mellan Västervik och Växjö. Bandelen Västervik-Hultsfred byggdes 1878-79 av det privata bolaget HWJ, Hultsfred-Westerviks Jernväg. SJ övertog trafiken 1949. Trettiofem år senare, 1984, lades den reguljära trafiken ned. Järnvägen är byggnadsminne sedan 1996 och utsedd till ett av landets viktigaste industriminnen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".