Kalmar län

Miljövänliga bussar till länet

Från och med nästa vecka blir det miljövänligare att åka buss i länet. Då börjar nämligen KLT:s nya bussar att trafikera vägarna och drygt hälften av dem går på rapsbaserat bränsle och biogas.

Ulf Nilsson, ordförande för Kalmar Läns Trafik, är övertygad om att passagerarna kommer känna skillnad på måndag.

– De kommer att komma in i en helt ny buss. Kalmar kommer att ha Nordens modernaste bussflotta, säger han. 

Alla bussar inom Kalmar länstrafiken byts ut, och drygt hälften av de nya bussarna körs på miljövänligare bränslen. Av dem ska majoriteten drivas av det rapsbaserade bränslet RME medan man i Kalmar tätort får ett antal biogasbussar.

Resten av bussarna körs på fossila bränslen, men målet är att inom två år halvera den fossila bränsleanvändningen och att man år 2020 inte ska använda fossila bränslen alls inom Kalmar Länstrafik.

– De är mycket tystare och lugnare, ocg bara vetskapen att de är så miljövänliga gör att det känns bra, säger busschauffören Bengt Åke Pettersson som på torsdagen premiärkörde en av Västerviks nya närtrafikbussar med RME-drift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista