Kalmar

Kalmar FF kan tvingas äga arenan helt och hållet

Kalmar FF kan på sikt komma att själv behöva äga den arena som man planerar bygga i Kalmar. På fredagen har Sveafastigheter meddelat att man kan tänka sig att äga arenan tillsammans med Kalmar FF i början, men inom några år bli utköpta.

Det här innebär att fotbollsföreningen måste sätta sig och räkna på om man klarar av det ekonomiskt och juridiskt. Det säger ordföranden Johnny Petersson.

– Vi arbetar efter en modell där Kalmar FF äger den nya arenan helt och hållet, men nu vill vi fundera en vecka på det här, säger han.

Ett definitivt beslut i den här frågan kommer Kalmar FF att ta nästa fredag när klubben har årsmöte.

Oavsett om Kalmar FF blir ensamma i det nya ägarbolaget till arenan eller inte så står det nu klart att det kommer krävas att Kalmar kommun går i borgen för en större del av kostnaden för arenabygget.

Frågan om borgen orsakar splittring bland de politiska partierna i Kalmar, och det kommer inte bli någon bred politisk överenskommelse. Redan på fredagen gjorde miljöpartiets Jonas Lönn klart att han kommer att säga nej till en kommunal borgen.

– Vi har tidigare varit med och beslutat om att ge Kalmar FF ett väldigt stort föreningsbidrag, men där gick vår smärtgräns. Vi är inte beredda att ta den risk det innebär att ställa borgen, säger han.

Även Folkpartiet säger nej till en kommunal borgen. Övriga partiföreträdare säger till Sveriges Radio Kalmar att de vill se ett färdigt förslag på bordet senast i början av nästa vecka för att hinna ta upp det med sina partigrupper innan fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista