Kalmar län

Äldre får för mycket hjälp

Arbetsterapeuter tycker att vårdpersonal hjälper äldre för mycket. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Kalmar gjort i länets kommuner.

Anita Karlsson är arbetsterapeut i Kalmar kommun och en av alla de som tycker att äldre ska få mindre hjälp med sysslor som de faktiskt klarar av att utföra själva.

– Bara för att man blir gammal innebär inte det att man inte kan utföra vissa moment. Det man kan göra själv ska man göra, säger hon

Arbetsterapeuterna tycker att de äldre ska få bli mer aktiva och själva utföra de sysslor som de kan klara av. Helst ska de göra allt själva, eller med så lite hjälp som möjligt.

Men som det är idag upplever arbetsterapeuterna som Sveriges Radio Kalmar pratat med att undersköterskor och vårdbiträden inom till exempel hemtjänsten servar de äldre onödigt mycket.

Och enligt Anita Karlsson beror detta på att vårdpersonalen har för lite kunskap och att det råder tidsbrist.

– Med tidspressen som hemstjänsten har idag så hinner man inte stå och vänta på att någon exempelvis ska knäppa sina knappar själv, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista