Skattefusk vanligt på Internet

Internet har öppnat nya möjligheter för skattefuskare och det är många vanliga svenskar som fuskar när de säljer saker på nätet.

Jonas Virdegård, IT-brottsutredare på skatteverket, uppskattar att var femte privatperson inte betalar skatt för de prylar de säljer på Internet.

– Problemen är inte nya, det är ju det att det skapas nya miljöer och forum att sälja saker i, säger han.

Det är samma skatteregler som gäller handel på nätet som om man säljer saker i den fysiska världen. Om man säljer saker som man haft för personligt bruk kan man sälja för upp till 50 000 kronor utan att behöva betala skatt.

Om man däremot säljer saker som man inte haft för personligt bruk ska vinster redovisas redan från första kronan.

En av nätsajterna där privatpersoner kan sälja saker är tradera och i Kalmar län har de ungefär 35 000 medlemmar. Nätsajterna har ingen skyldighet att informera om vilka skatteregler som gäller, men det är något tradera ändå gör och Anna Chrona presschef på företaget blir förvånad att det är så många som fuskar.

– Det är jättetråkigt att så många fuskar. Det vi gör är att tillhandahålla all den information som finns om de regler Skatteverket satt upp för handel på Internet, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista