Mer droger i trafiken

Motorfordonsförare som råkar ut för trafikolyckor idag är oftare påverkade av alkohol och andra droger än tidigare. Det visar en studie från Umeå.

- Var tredje som vi lägger in har alkohol eller någon trafikfarlig drog i sig. Vi får bukt med alla andra trafiksäkerhetsproblem, mer eller mindre, men det här får vi uppenbarligen icke bukt med. Det är bedrövligt, säger Ulf Björnstig, forskare vid Olycksanalysgruppen vid Universitetssjukhuset i Umeå.

Studien presenterades på måndagen på den medicinska konferensen Kirurgveckan i Umeå. Studien är också gjord i Umeå och resultatet kan enligt Ulf Björnstig appliceras på andra mellanstora svenska städer.

Man har tagit prover på alla skadade motorfordonsförare som vårdats på universitetssjukhuset i Umeå mellan 2005 och 2006, 144 personer.

31 procent hade alkohol eller olika starka läkemedel i kroppen. Det kan jämföras med den studie som gjordes mellan år 1991 och 1993. Då hade 21 procent av förarna alkohol eller droger i sig.

Forskare har tidigare varnat för en sådan utveckling. Förra årets ökning av antalet trafikdödade förklarar Vägverket bland annat med att trafikmoralen har försämrats på vissa områden som till exempel alkoholen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista