Håkan Johansson, KRIS i Kalmar. Foto: Lotta Nilsson

Färre inbrott i sommarstugor

Antalet inbrott i sommarstugor minskar. I fjol anmäldes 272 sådana inbrott i Kalmar län. Det är mer än en halvering från 2004.

- Förut gav det kanske bara böter eller någon månads fängelse om man åkte fast men nu är det minst sex månaders fängelse som påföljd, säger Håkan Johansson som är projektledare på KRIS, kriminellas revansch i samhället, i Kalmar.

- Sedan tror jag det beror på att folk har blivit mer medvetna om att det var tacksamma mål så de har börjat larma sina sommarstugor och de har inte lika mycket värdesaker där.

Även hälerimarknaden har förändrats. I och med att priserna har sjunkit på hemelektronik är det inte längre lika lockande att stjäla till exempel TV-apparater.

Samtidigt som inbrotten i sommarstugor minskar så ökar inbrotten i villor och radhus. Det är bara i Högsby och Västervik som villainbrotten inte ökat från 2006. Och ökningen verkar fortsätta.

Första halvåret i år anmäldes 113 villainbrott i Kalmar län mot 76 stycken samma tid i fjol.

Även lägenhetsinbrotten har ökat från 31 till 45 för första halvåret i år.

Är det så att tjuvar bryter sig in i villor istället för i sommarstugor?

- Tjuvar har väl kommit underfund med att det för det mesta inte finns så mycket att hämta i sommarstugor och då är det väl bättre att göra bostadsinbrott, säger Håkan Johansson som är projektledare för unga Kris i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista