Kyrkan i Påskallavik. Foto: Tobias Sandblad.

Låtsasorder bakom dödsskjutning

Dödsskjutningen av en värnpliktig på en stridsbåt utanför Utö i maj skedde sedan stridsbåten beordrats in i övningens riskområde av plutonchefen.

Det visar försvarets egen utredning enligt Värnpliktsnytt.

Men ordern att bege sig till riskområdet var enligt plutonchefen bara en låtsasorder, som inte skulle åtlydas, eftersom riskområdet var avlyst. Därför friar försvarets utredare plutonchefen från ansvar för olyckan.

Enligt Svenska Dagbladet hade dock varken befäl eller värnpliktiga informerats om att låtsatsorder skulle förekomma, de hade inte ens hört uttrycket tidigare.

Det var båtchefen som inte hade klart för sig att ordern om att gå in i området där det pågick beskjutning var en order som inte skulle följas. Det säger både plutonchefen och övningsledaren i försvarets utredning som Värnpliktsnytt skriver om i dag, fredag.

Dödsskjutningen skedde när amfibieregementet i Berga hade slutövning i Stockholms skärgård i maj.

Övningsledaren hade tidigare gjort klart för den värnpliktige båtchefen att stridsbåten inte fick överskrida gränsen till det område där skjutningen pågick.

Men varken plutonchefen eller övningsledaren kontrollerade om båtchefen hade uppfattat att det handlade om en låtsasorder, eller spelad order som övningsledaren kallar den i den första delen av försvarets utredning av händelsen.

Båten hamnade mitt i kulregnet från stranden och den 20-årige soldaten träffades av ett skott i magen. Han fördes till Karolinska universitetssjukhuset där han avled efter ett par timmar.

Försvarets utredare Klas Eksell vill inte uttala sig förrän han har berättat för de anhöriga om vad han har kommit fram till.

Parallellt med försvarets arbete utreder polisen skuldfrågan.

Magnus Westerlund på Värnpliktsrådet är kritisk till att ordergivningen var så oklar från två officerarnas sida.

– Jag tycker att det är helt absurt att man menar att de värnpliktigas agerande är orsaken till olyckan. De värnpliktiga har följt en order som man förväntas göra i en stridssituation. Varken jag eller någon av mina kollegor har vare sig under vår egen värnplikt eller under vår tid i rådet hört talas om begreppet låtsasorder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista