Södra vill uppmuntra gallring

Skogskoncernen Södra höjer priset på massaved med 30 kronor per kubikmeter. Höjningen kommer bara en månad efter Södras beslut att sänka betalningen för timmer. Prisförändringarna hänger ihop och ska styra skogsägare till att gallra mera.

Det är en svår ekvation för Södra skogsägarna att både bromsa och gasa i skogen samtidigt. I slutet av juli sänkte Södra timmerpriset med 40 kronor per kubikmeter och nu höjer företaget priset på massaveden med 30 kronor.

Varför höjer man då massapriset?

Jo sänkningen av timmerpriset minskar nämligen skogsägarnas intresse för att avverka i äldre skog och det var just tanken med prissänkningen, men avverkningar i äldre skog ger också alltid mycket massaved som industrin går miste om. Därför måste nu Södra få skogsägarna att istället börja gallra sina ungskogar annars kan det senare i vinter bli svårt för Södra att försörja massaindustrin med tillräckligt med råvara.

Men efter stormen Gudrun är det inte helt lätt att övertyga skogsägare om att börja gallra igen. Nygallrad skog blev ju ett lätt offer för Gudruns starka vindarna, det fick många skogsägare bittert erfara. Nygallrad skog står nämligen fem, sex år efter en gallring på mycket vingliga rotben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista