Självgående dammsugare

Om några veckor finns den att köpa - dammsugaren som tar hand om städningen alldeles själv. Trilobite, som den heter, är världens första självgående dammsugare för konsumentbruk. Den tillverkas på Electrolux-fabriken i Västervik och ska efter världspremiären i Sverige exporteras till andra länder i Europa i början av nästa år.
Dammsugaren är 13 centimeter hög och bara 35 centimeter i diameter, vilket gör att den kommer åt att städa även under sängar och bord. Den ser med hjälp av ultraljud - precis som en fladdermus. Dammsugaren kommer att kosta cirka 14 000 kronor i butik. Ulrik Danestad konstruktionsledare på Electrolux i Västervik säger att han på sikt tror att den kommer att ersätta andra dammsugare. Dan Augustini utvecklingschef i Västervik säger att produkten kan komma att bli mycket stor för Västerviks del i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".