Kalmar län

Polisen får själva betala för Rakel

Polisen i Kalmar län kommer inte att få någon ytterligare kompensation för kommunaikationssystemet Rakel. Det säger Seppo Vouri som är överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Innan årsskiftet måste polisen i Kalmar län spara över 3 miljoner kronor. Egentligen saknas det fem miljoner till som polisen vill få hjälp med från Rikspolisstyrelsen.

Orsaken är ett missförstånd om ekonomisk kompensation för det nya radiosystemet Rakel, pengar Kalmar redan fått.

Och några mer pengar för just Rakel, det blir det inte:

- Det kanske inte var tillräckligt tydligt men enligt min uppfattning är det reglerat, säger Seppo Vouri, överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Riktig vem som har gjort mest fel med Rakel-pengarna och beskeden om dom vill inte Seppo Vouri uttala sig om, men mellan raderna antyder han att en den ökning av anslagna medel med 5,2 miljoner kronor årligen för 2008, 2009 och 2010 som Kalmar fått borde ha väckt någon känsla av det nog kommit Rakel-pengar.

Nu infann sig inte den känslan inte förrän en bra bit in på året med sparkrav som följd och även om sparbetinget på 3,2 miljoner klaras av återstår fortfarande fem miljoner i underskott.

Men diskussioner om mer pengar från Rikspolisstyrelsen pågår, men dom pengarna, dom får polisen i Kalmar län i så fall för bygget av nytt polishus i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista