Föräldrar nobbar möten om skolan

På flera skolor i länet är det svårt att få tillräckligt med föräldrar till samrådsmöten om skolans utveckling.

På Västra Funkaboskolan i Kalmar var det till exempel så dålig uppslutning på mötena i våras - att rektor Eva Andersson nu skrotar dom och prövar en ny modell där föräldrarna kan bidra med sina åsikter - hemifrån.

Hon kommer helt enkelt skicka ut en förfrågan via mail till dom som anmält intresse för att vara med - vilket mer än 50 föräldrar redan har gjort - och Eva Andersson hoppas det ska funka - för hon behöver föräldrarnas synpunkter - närmast om deras syn på ordningsreglerna i skolan.

Flera rektorer jag talat med vittnar om problemet att föräldrar idag är engagerade i främst sina egna barn - men att gå på möten som rör hela skolans utveckling är inte alltid lika lockande - ofta är det också en mindre klick föräldrar som drar ett större lass.

Det är också skillnad om det finns en aktiv föräldraförening på skolan eller inte säger Krungårdsskolans rektor i Blomstermåla Torbjörn Sandebäck.

Det verkar också som att det är lättare för mindre skolor att organisera föräldraengagemanget - som på Blankaholms skola i Västerviks kommun där Sara Öhman är ordförande för den lokala styrelsen med föräldramajoritet som finns kvar tio år efter försöket drog igång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista