Ordkrig om fritt vårdval

En vårddebatt har rasat sedan regeringen velat tvinga landstingen att införa en modell med fritt vårdval och fri etableringsrätt för distriktsläkare.

Nu står det klart att landstingens gemensamma organisation Sveriges Kommuner och landsting, SKL, stödjer förslaget,  trots att de flesta landsting är emot.

Socialdemokratiska landstingsrådet i Kalmar län Anders Henriksson är upprörd och hävdar att det gått politiskt maktspråk i frågan.

Moderata oppositionslandstingsrådet Malin Petersson tycker däremot att en tvingande lag är nödvändig eftersom det är viktigt att det ges samma möjligheter över hela landet.

Modellen med fritt vårdval ger privata vårdgivare möjlighet att öppna vårdcentraler var dom vill och få avtal med landstingen. Argumentet är att inte landstingspolitikerna ska bestämma var det ska finnas vårdcentraler utan invånarna som genom att lista sig och besöka en vårdcentral också ser till att den får de pengar som krävs för att den ska gå runt.

I Kalmar län som styrs av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ogillas modellen som antas leda till att glesbygden missgynnas och en överetablering i de större städerna.

- Dom erfarenheter som finns i Stockholm har visat att där det finns ett större befolkningsunderlag där samlas vårdcentralerna, så för vår del kommer de innebär att vårdcentraler i mindre kommuner kommer få det jobbigare med tillgängligheten, säger Anders Henriksson (s).

De flesta landsting har varit emot det tvingande förslaget. Även borgerligt styrda eftersom dom tycker det är upp till varje enskilt landsting att bestämma sånt här.

Men moderata oppositionslandstingsrådet i Kalmar län Malin Petersson tycker en tvingande lag är nödvändig.

- Jag tycker den här frågan är så viktigt att det ska vara lika över hela landet, så jag tycker det är bra att staten väljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista