Behandling av interner lönar sig

Det lönar sig att satsa på utbildning och behandling av knarkberoende intagna på landets fängelser det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Rapporten presenterades på Skänningeanstalten och Lewi Gustavsson som är vårdare där anser att behandlingsprogrammen helt klart har effekt.

- På min avdelning är killarna tre månader ungefär, och på dom månaderna kan jag se hur dom växer. Jag har trott på det här hela tiden, säger Lewi Gustavsson.

Uppåt 70 procent av de intagna på landets fängelser är beroende av narkotika, det säger regionchef Christer Karlsson på Kriminalvårdens region öst där även Kalmar läns anstalter ingår. 

Enligt Brottsförebyggande rådets rapport så återfaller hälften av de intagna som gått igenom program för beroendeavvänjning, i brottslighet inom ett år efter programmet. Det är åtta procentenheter färre än bland dem som inte gått igenom motsvarande program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".