245 av de anställda i Nybro varslas. Foto: Kim Johansson.
NYBRO

Var fjärde Kährsanställd sägs upp

Golvtillverkaren Kährs i Nybro varslar 220 kollektivanställda och 25 tjänstemän om uppsägning. Det beskedet gavs till de anställda på fredagseftermiddagen.

Det hela stod klart när företaget på fredagen presenterade sin affärsplan för hur företaget ska komma på fötter efter flera år med bristande lönsamhet. Samtidigt investeras 100 miljoner kronor i fabriken i Nybro där 900 personer arbetar idag. Målsättningen är att göra den till världens effektivaste trägolvsfabrik.

All produktion stoppades för helgen på golvtillverkaren Kährs i Nybro redan vid 14-tiden. Företaget ville undvika tidigare misstag när information läckt ut till media i förväg genom att nu informera alla på en gång om den nya affärsplan som ska få företaget på fötter igen.

Vår reporter som talade med flera av de anställda rapporterar om blandade känslor. En del gick ut utan att ens ta ett exemplar av affärsplanen.

Det finns en del som tröttnat på det dom uppfattar som en otrygg arbetsplats och säger att dom kommer söka sig ifrån Kährs på grund av alla förändringar.

Andra sa att dom såg positivt på det hela då finns en framtidstro för företaget.

Också VD:n Per Skårner är positiv trots allt.

- Detta är givetvis ett svårt och oerhört tungt beslut att behöva fatta, men under rådande omständigheter är vi tyvärr tvingade att ta till dessa drastiska åtgärder. Vi ser det dock mer som att vi räddar 7-800 arbetstillfällen” säger Per Skårner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".