Markus Lund, kommunalråd i Nybro. Foto: Lotta Nilsson
NYBRO

Varsel på Kährs inte oväntat

Gårdagens stora varsel på golvtillverkaren Kährs kom inte som en överraskning för kommunalrådet Markus Lund (s).
Nybro kommun har vetat om att ett varsel var på väg och man har redan börjat förbereda sig för att hjälpa de 245 personer som kommer att mista sina jobb.

- Vi har en bra dialog med företaget under en längre period och har känt till att det skulle komma någonting, säger Markus Lund.
- Vi har på så sätt förberett oss genom att till exempel uppvakta Regionförbundet.
Kommunalrådet Markus Lund hoppas att Regionförbundet ska satsa pengar så att det startas projekt som kan locka till sig nya företag, samt att man kan få skräddarsydda yrkesutbildningar till Nybro.
Han uppskattar att 30 procent av de anställda vid Kährs pendlar in från andra kommuner och beskriver varslet som en fråga för hela södra delen av Kalmar län.
På fredagen presenterade Kährs ledning en ny affärsplan som också innebär investeringar i fabriken i Nybro.
Pengarna ska förbättra produktionsflödet och höja effektiviteten.
I ett pressmeddelande förklarar Kährs ledning varslen med att man är tvungen att minska bemanningen på grund av ”nuvarande  lågkonjunktur och svaga marknadsläge”.
”Detta är givetvis ett svårt och oerhört tungt beslut att behöva fatta, men under rådande omständigheter är vi tyvärr tvingade att ta till dessa drastiska åtgärder.  Vi ser det dock mer som att vi räddar 7-800 arbetstillfällen”, säger Per Skårner vd för Kährs och dess ägarbolag Nybron Flooring International, NFI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".