Fortsatt oro på Kährs
Nybro

Fortsatt oro kring Kährs ägare

Golvtillverkaren Kährs närmaste framtid är räddad. Det står klart sedan ägarna skjutit till nya pengar så att Kährs klarar sin likviditet och kan investera i Nybrofabriken.

Enligt den nya affärsplanen ska Kährs operativa vinstmarginal överstiger 10 procent inom 3-4 år.

I år är målsättningen en vinstmarginal på knappt två procent.

Men frågan är hur länge ägarna är beredda att vänta?

Vd:n Per Skårner säger att de nuvarande ägarna inte är långsiktiga i sitt engagemang:

- Vad som hände var ju att bankerna ofrivilligt fick ta över ägarskapet från Vestar och det finns ju ingen bank som är långsiktig som ägare.

- Allting är ju egentligen till salu, säger Per Skårner som är vd både för Kährs och NFI där även bolagen Marty i Frankrike och Bauwerk i Schweiz ingår.

Att en försäljning kan vara nära förestående har fått kommunledningen i Nybro att agera.

Kommunalrådet Markus Lund (s) säger att man haft flera kontakter med ägarna för att hindra de från att sälja Kährs till ännu ett riskkapitalbolag. Tidigare har riskkapitalbolaget Vestar varit ägare, något som knappast gynnat verksamheten på golvfabriken i Nybro.

- Den nuvarande ägarstrukturen är besvärlig, det är 20-30 banker som är involverade och ett investmentbolag, säger Markus Lund.

- Jag tror att det är bättre för Kährs att ha en industriell ägare än ett riskkapitalbolag och vi har haft kontakter med några av de som är ägare idag för att försöka påverka.

- Vilken påverkan det har är något vi får veta i framtiden, säger kommunalrådet Markus Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".