VÄSTERVIK

Ulf Olssons krav avslås i ännu en instans

Dubbelmordsdömde Ulf Olsson har ingen framgång i rättsväsendet för sin önskan att få sin sjukjournal från tiden i Västervik förstörd.
Förutom att han vill se journalen förstörd vill han ha ett juridiskt biträde men det senare har nu även regeringsrätten sagt nej till.

Olsson dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård för två mord, människorov och grov våldtäkt i Skåne 1989. Första delen av vårdtiden vistades han på psykiatriska kliniken i Västervik och det är journalen därifrån som han vill ha förstörd. Enligt Olsson innehåller den felaktiga och kränkande uppgifter.

I februari i år sade Socialstyrelsen nej. Journaluppgifterna bedöms där som viktiga för Olssons framtida vård.

Det avslaget överklagade Olsson till länsrätten i Jönköping, som i sin dom den 7 juli instämde i Socialstyrelsens uppfattning.

Olsson har därefter vänt sig först till kammarrätten och därefter till Regeringsrätten med krav på muntlig förhandling i frågan. Han vill också få ett offentligt biträde och ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Kraven avvisades av kammarrätten och i fredags beslutade Regeringsrätten att inte bevilja prövningstillstånd. Därmed kan nu kammarrätten ta itu med själva sakfrågan - den om journalen ska förstöras.

Olsson hävdar att han även ska stämma landstinget i Kalmar län för vårdtiden i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".