Mönsterås

Försäkringskassan nekar stöd för behandling av ADHD

Familjer från hela södra Sverige åker dagligen till Mönsterås för att behandla barn med ADHD och andra former av motorikproblem på behandlingscentret Vestibularis.

Men ingen av familjerna får idag något stöd ifrån försäkringskassan, för vård av barn, så kallad tillfällig föräldrapenning.

Margareta Bergner från Stockholm har i sju års tid besökt Vestibularis i Mönsterås tillsammans med sonen Jonathan, som för sju år sedan varken kunde gå, cykla eller ens prata. Idag kan Jonathan både gå cykla och prata, säger Margareta.

Men trots att Margareta har rekommendationer i form av ett intyg från läkare på Astrid Lindgrens Barnsjukus, så nekas familjen tillfällig föräldrapenning.

Så idag får Margareta och hennes man Torbjörn ta ledigt från jobbet för att kunna ge sin son den vård och behandling som han behöver. Att tillfällig förädrapenning inte betalas ut, är något som Mats Niklasson som driver Vestibularis tycker är märkligt. Det är många föräldrar som inte får råd med den behandling och vård som dom behöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista