600 tjänster bort på ArlaFoods

Cirka 600 tjänster försvinner i Arla Foodskoncernen. De tjänster som försvinner finns huvudsakligen inom administrationen inom samtliga funktioner i hela företaget. I Kalmar län finns Arlaanläggningar på fyra orter och en ny fabrik för mjölkpulver ska byggas i Vimmerby.
Göran Bengtsson, som är mejerichef i Kalmar, säger till P4 Kalmar att han inte tror att Kalmarfabriken påverkas speciellt mycket av dagens besked om neddragningar bland tjänstemännen, detta i och med att det redan är klart att mejeriet i Borgholm läggs ner och att produktionen i Kalmar ska utökas när Borgholm stängs. Torgny Jansson, mejerichef i Västervik, tror inte heller att hans mejeri kommer att drabbas av neddragningarna i någon större utsträckning eftersom fabriken har väldigt få tjänstemän och på sikt kommer att läggas ner, även om inget beslut är fattat om när. När det gäller mjölkpulverfabriken i Vimmerby har man ännu inte har börjat rekrytera personal och fabriken ska byggas enligt planerna. Däremot är det helt klart att Arlas dotterbolag, Fröding mejeri som gör ostkaka, tårtor och pajer, inte berörs av neddragningarna bland tjänstemännen. Arla gick ihop med danska MD Foods i april 2000 och samordningen mellan dom två företagen leder nu alltså till att mellan 10 och 15 procent av tjänsterna på den administrativa sidan ska sparas in. Arla Foods VD, Jens Bigum, säger i ett pressmeddelande att 200 tjänster kommer att försvinna redan i år och under nästa år, i huvudsak genom naturliga avgångar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".