Ökad ersättning för viltskador

Fiskenäringen får mer pengar för viltskador. Regeringen tillsätter nu ytterligare 20 miljoner kronor i budgeten för viltskadeersättning. Det är framför allt efter den senaste tidens ökning av skador orsakade av sälar, som jordbruksministern Eskil Erlandsson ökar den här typen av ersättning.

Idag ligger budgeten på totalt 111 miljoner kronor för den här typen av skador. Sen är det upp till varje länsstyrelse att fördela pengarna där dom behövs.

Sälstammen har ökat väldigt kraftigt, något som jordbruksminister tycker är positivt, men samtidigt ställer sälarna till problem för fiskarna. Sälarna minskar möjligheten till stora fångster och förstör även fiskeredskap för stor summor. Nu blir det större möjligheter till ersättning för just fiskare. Något som de drabbade fiskarna kommer märka av, säger jordbruksministern till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista