Kalmar län

Hägglund presenterade budgeten

Uppdaterad måndag 16:14

I Kalmar FF:s taktiklokal mötte socialminister Göran Hägglund journalisterna. Redan innan budgeten var presenterad hade den föregåtts av kritik från landstingsmajoriteten i Kalmar län.

Några av de områden som påverkar Kalmar län i budgeten:

  • Sedan tidigare står klart att 50 miljoner ges till upprustningen av järnvägen mellan Emmaboda och Karlskrona.
  • Regeringen avsätter totalt 60 miljoner kronor till Linnéuniversitetet, det nya lärosätet som ska uppstå när Högskolan i Kalmar och Växjö universitet går ihop.
  • Länsstyrelsen förlorar den sociala enhet som idag granskar kommunernas socialtjänst - istället blir det Socialstyrelsen som tar över ansvaret för tillsynen.
  • Sociala avgifter sänks med en procentenhet, i syfte att göra det billigare att anställa personal. Det ska också göra det lättare för landstingen när de försöker få ihop sin ekonomi.

- Vi tycker att den budget som regeringen nu lägger är ett slag mot landstingen och i sin tur patienterna vilket är olyckligt, säger Anders Henriksson (s) ordförande i landstingsstyrelsen i Kalmar län.

Men socialminister Göran Hägglund håller inte med. Han tycker istället att de pengar som blir över när arbetsgivaravgifterna sänks - också för landstinget som arbetsgivare - kan räcka till att klara konjunkturen.
- Genom den budget vi lägger så kan landstinget i Kalmar se fram emot att vi ökar stödet till landstingen och kommunerna med 24 miljarder under den här treårsperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista