Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
KALMAR LÄN

Narkotikabrotten fortsätter öka

Narkotikabrotten i länet ökar för tredje året i rad. 120 fler anmälningar har kommit in hittills i år jämfört med förra året och det ökar hela tiden, säger Ulf Einarsson, gruppchef för den yttre spaningen inom grov brottslighet på polisen, till Sveriges Radio Kalmar.

Ökningen beror på två saker, för det första så har polisen utbildats i hur man lättare upptäcker symptom, och sedan ökar narkotikan hela tiden.

- Jag skulle kunna gå och ta minst en varenda dag, måndag till söndag, som är påverkad av narkotika, så vanligt är det, säger Ulf Einarsson. Fler missbrukare ger också fler stölder, mer snatteri och fler inbrott eftersom missbrukarna måste ha tag i pengar till sina droger, så det märks på många sätt.

Tillsammans med vålds- och bedrägeribrotten så tillhör narkotikabrotten de brott som ökar mest i länet. Men narkotikabrotten skiljer sig en hel del ifrån de andra brotten berättar Ulf. För det är ett så kallat initiativbrott, vilket innebär att det är allt som oftast är polisen själva som upptäcker och anmäler brotten. Utan polisens spaning hade antalet anmälningar varit nära obefintligt, säger Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista