Öland

Vinodlare kan få sälja själva

Regeringen vill låta svenska vinodlare sälja sina egna viner, vilket kan strida mot Systembolagets monopol och EU-rätten. Frågan undersöks just nu i den statliga alkohollagsutredningen, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Både jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och folkhälsominister Maria Larsson (kd) är positiva och anser att det skulle främja turistnäringen. Olika lösningar kan vara att begränsa mängden som vinodlarna får sälja eller att de ansöker om att få driva mindre Systembolagsbutiker. Utredningens förslag ska presenteras i slutet av året.

Småskalig vinproduktion är en snabbt växande näring på den svenska landsbygden. Föreningen Svenska Vinodlare har idag mer än 150 medlemmar, skriver Sydsvenska Dagbladet. Enbart i Skåne har det på tio år växt upp ett tjugotal större vingårdar. Men det finns en frustration inom branschen. En vinodlare får inte ordna vinprovningar eller sälja sina produkter till turister och andra gäster. Därför blir de vinrundor och vinvägar som anordnas för turister runt om i Sverige halvt poänglösa.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) ser liberalare regler för gårdsförsäljning som ett sätt att stärka landsbygdsutvecklingen och öka turismen i Sverige. Han är försiktig i sina löften, men påpekar att den som besöker en vingård i Frankrike eller ett destilleri i Skottland gärna vill köpa med sig en flaska som souvenir. Det är folkhälsominister Maria Larsson (kd) som är ansvarigt statsråd. Hon har inte varit sen att föra in frågan om gårdsförsäljning i en pågående alkohollagsutredning. Redan inför sommarsäsongen 2010 kan gårdsbutiker komma som en uppmuntran för turismen i Sverige. Det gäller dock för alkoholutredaren Anita Werner att finna en väg runt EU-rätten. Gårdsförsäljningen kan bara att tillåtas om den inte krockar med de svenska undantagsreglerna i EU. Sverige kan få det svårt att hålla fast vid Systembolagets försäljningmonopol om även lokala producenter får sälja alkoholhaltiga drycker.

Ett alternativ för Sverige kan bli att tillverkarna får ansöka om att driva en lokal Systembutik med extremt begränsat sortiment. Anita Werner ska senast den 30 december presentera ett förslag för svensk gårdsförsäljning. Hon vill inte avslöja något i förväg, men poängterar att de femtio-hundra gårdsbutiker som kan komma i fråga knappast kan ses som konkurrenter till Systembolaget.

Anita Werner ska i sitt slutbetänkande också beskriva konsekvenserna av en lagändring. Sedan går hennes förslag ut på remiss under våren. Därefter har folkhälsominister Maria Larsson två-tre månader på sig att skriva en proposition så att gårdsförsäljningen kan bli legal från den 1 januari 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".