Regeringen dubblar insättningsgarantin

Regeringen meddelade på måndagen att den statliga insättningsgarantin höjs från 250 000 till 500 000 kronor med omedelbar verkan. Syftet är att återställa förtroendet och upprätthålla stabiliteten i banksystemet.

Det här sker samtidigt som bankerna står i fokus för händelseutvecklingen på Stockholmsbörsen. När handeln inleddes på Stockholmsbörsen på måndagen föll SEB-aktien med 9 procent och Nordeaaktien med 6 procent. Swedbankaktien föll med 8 procent och Handelsbankens aktie med 5,6 procent.

Den svenska staten införde 1996 en garanti på 250 000 kronor för transaktionskonton. Förslaget om att utvidga insättningsgaranti innebär att beloppet höjs till 500 000 kronor och täcker alla slag av insättningar på konton oavsett om sparandet är bundet eller fritt ta ut. Regeringen ges möjlighet att utvidga garantin till kreditinstitut med filial i Sverige där hemlandets insättningsgaranti inte kan infrias fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".