VIMMERBY

Ingen kritik för spädbarnsdöd

Den barnmorska som var med och förlöste två barn som avlidit av syrebrist på länssjukhuset i Kalmar senaste året jobbar bara 10 procent av sin tid på förlossningen.

Det framgår av socialstyrelsens beslut på dom Lex Maria anmälningar som gjorts i fallen.
Socialstyrelsen ger inte någon kritik men i ett av fallen skriver de att barnmorskan förbisett tecken på syrebrist och vill att landstinget följer upp om barnmorskan fungerar tillfredsställande i sin yrkesutövning.

Socialstyrelsen lyfter också fram en del brister i verksamheten men konstaterar att det redan gjorts förändringar.
Till exempel övervakas fosterljuden, så kallad CTG, nu också centralt för att inte allt ska hänga på en barnmorskas observationer.
Det har också blivit möjligt att ha två barnmorskor närvarande under en förlossning och det har genomförts utbildning i CTG.
Socialstyrelsens beslut efter Lex-Maria anmälningarna är till för att vården ska förbättras. De har inte i något av fallen tagit ställning till hälso- och sjukvårdspersonalens yrkesansvar, men ett av fallen ligger för prövning framöver hos HASAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista