Kalmar

Högskolan struntar i handikappmöten

Högskolan i Kalmar försummar sitt uppdrag i Länshandikapprådet. Skolan har i flera år inte gått på mötena, trots att de arbetar med en handlingsplan för studenter med funktionshinder.

Länshandikapprådet är till för att uppmärksamma rättigheter och möjligheter för funktionshindrade. Det är landstinget, kommunförbundet och handikapprörelsen som tillsammans arbetar med handikappfrågor i länet. Men även lokala företag, så som Kalmar Läns Trafik och Högskolan i Kalmar, kan få en kallelse till mötena.

Rolf Dietman sitter i rådet som ledamot för FSO, Funktionsnedsattas Samarbetsorgan, och han säger att Högskolans representation har varit i princip obefintlig de senaste fem åren.

Högskolans tidigare representant, Dan Fogby, säger att han inte varit på ett enda möte.
– Jag känner inte att jag hade något skäl att gå dit, säger Dan Fogby till radion.

Efter att Dan Fogby slutade 2005 har det varit tre andra representanter i rådet från Högskolan. Men att få fram den nuvarande representanten visar sig vara svårt. Inte förrän efter flera dagars rundringningar dyker ett namn upp: Ewa Bergbäck, Högskolan i Kalmars kontaktperson för studenter med funktionsnedsättning. Hon vill inte uttala sig eftersom hon är nytillsatt i sin tjänst och inte känner sig tillräckligt insatt i frågan.

Rolf Dietman från FSO menar dock att Högskolan måste bli mer aktiv på mötena igen och han är rädd för att de annars kommer att förlora sin plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista