Interna protester mot koalitionsbeslut

Beslutet om ett regeringskoalition mellan S och Mp stöter på motstånd, främst bland olika SSU-distrikt.

Socialdemokraternas och miljöpartiets beslut att bilda en rödgrön regeringskoalition vid en eventuell valseger 2010 möter motstånd. Fem av ungdomsförbundet SSU:s distrikt går i ett pressmeddelande till hårt angrepp mot miljöpartiet och säger att det är oacceptabelt att koalitionsplanerna fördes fram utan en diskussion bland de socialdemokratiska partimedlemmarna.

”Miljöpartiet har gång på gång visat sig ideologiskt opålitlig genom att samarbeta med de borgerliga partierna. Ett tydligt exempel på det är deras attack på arbetsrätten”, säger SSU-Skånes ordförande Petra Bergquist.

Men inte bara SSU:are är kritiska. Jan Svärd, tidigare socialdemokratisk partiombudsman och kommunalråd i Malmö, säger att han ska börja en namninsamling för att få till stånd en medlemsomröstning om koalitionsplanerna.

Om minst fem procent eller cirka 6 500 av partiets medlemmar kräver det måste partistyrelsen genomföra en sådan omröstning.

Jan Svärd säger att han är upprörd över att socialdemokraterna ingår en överenskommelse om en koalition med miljöpartiet utan en bredare diskussion bland medlemmarna.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista