1 av 2
Jean-Marie Gustave Le Clézio, nobelpristagare i litteratur 2008. Foto: Scanpix
2 av 2
Jean-Marie Gustave Le Clezio intervjuas för Gallimard Edition tillsammans med sin fru Marina, till vänster. Fotot är taget 19 november 1963 efter att han debuterat med Rapport om Adam. Foto: Scanpix

Nobelpriset till poetisk äventyrare

Årets Nobelpris i litteratur går till den franska författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Svenska akademins ständige sekreterare, Horace Engdahl, steg prick klockan tretton ut genom dörrarna och avslöjade vinnaren för den samlade pressen.

Svenska akademins motivering beskrev Jean-Marie Gustave Le Clézio som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes i Nice 13 april 1940 och debuterade vid 23 års ålder med Rapport om Adam 1963. Hans slutgiltiga genombrott kom 1980 med romanen Öken. För Öken belönades han av den Franska akademien.

Totalt har Jean-Marie Gustave Le Clézio skrivit ett 40-tal böcker, varav ett 15-tal finns översatta till svenska.

Tidigare i år belönades Le Clézio även med Stig Dagerman-priset.

Jean-Marie Gustave Le Clézio flyttade som barn till Nigeria och återvände först i tioårsåldern till Frankrike. Han växte upp med två språk, franska och engelska.

Han studerade engelska i Bristol och i London och doktorerade senare på ett arbete om Mexikos tidiga historia vid universitetet i Perpignan.

Enligt akademiens sammanfattning har Le Clézios år i Mexiko och Centralamerika i början av 1970-talet haft en avgörande betydelse för författarskapet. Han sökte sig bort från de stora städerna för att finna en ny andlig verklighet i kontakten med indianerna.

Tyngdpunkten i hans författarskap har, enligt akademien, allt mer förskjutits i riktning mot utforskandet av barndomens värld och den egna släktens historia.

Sedan 1990 bor Le Clézio och hans hustru omväxlande i Albuquerque i USA, ön Mauritius samt Nice, Frankrike.

Jean-Marie Gustave Le Clézio kommer till Sverige och Älvkarleby redan den 25 oktober då Dagermanpriset delas ut, säger han i en intervju i Sveriges Radios Kulturnytt.

Han bekräftar även att han kommer till Stockholm och Nobelprisutdelningen i december.

-Vi är överförtjusta! Och förvånade. Varje år cirkulerar ju vissa namn, men det är aldrig någon av dem som får priset. Men i år blev det så, säger en lyckorusig Vanessa Nahon på franska förlaget Gallimards pressavdelning till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista