1 av 2
2 av 2
KALMAR LÄN

Stora restriktioner efter nytt blåtungefall

Med anledning av nya fall av blåtunga i Jönköpings län utökas nu restriktionsområdet för Kalmar län. Restriktionerna påverkar stora delar av Kalmar län och innebär begränsningar i djurförflyttningar för nio av länets tolv kommuner.

De delar av länet som ingår i restriktionsområdet är: Torsås kommun, Emmaboda kommun, Nybro kommun, Kalmar kommun, Mönsterås kommun, Högsby kommun, Hultsfreds kommun, Oskarshamns kommun utom Misterhults församling, Vimmerby kommun utom Locknevi församling.

Inom restriktionsområdet är det förbjudet att föra ut idisslare som t.ex. nötkreatur, får, getter, lamadjur och hjortar. För transport med levande idisslare krävs dispens från Jordbruksverket. Djur får transporteras ut ur restriktionsområdet direkt till slakt endast med dispens från Länsstyrelsen.

Blåtunga

Virussjukdom som drabbar idisslare och kameldjur. Sprids via svidknott. Infektionen är ärftlig, så exempelvis en kalv kan födas med sjukdomen. Ett av symtomen visar sig genom att djuren får en blå tunga.

Blåtunga kan inte drabba människor.

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista