Insulinsprutorna kan bli färre. Foto: Anders Nyberg.
Kalmar

Färre sprutor för diabetiker

Färre sprutor för dig som har diabetes typ 1, det kan bli verklighet om forskarna får som de vill. Nästan 300 barn och flertalet barnsjukhus i Sverige medverkar i en stor undersökning som precis har startat.

Kalmar länsjukhus är med i undersökningen och Göran Lundström, överläkare på barnkliniken leder forskningen i länet. Att drabbas av diabetes som barn och ungdom är väldigt påfrestande. Med den nya forskningen hoppas vi på att kunna mildra behandlingen för de som drabbas, säger Göran Lundström.

Mellan 20 och 30 stycken drabbas varje år av diabetes typ 1 i Kalmar län. Det är den typen som framför allt barn och ungdomar drabbas av. Enligt överläkaren Göran Lundström så blir det bara fler och fler för varje år. Vid typ 1 diabetes så gör kroppens eget immunförsvar en feltolkning och angriper bukspottskörtelns celler, som producerar insulin, vilket i slutänden gör att cellerna dör, och man behöver komplettera med insulinsprutor.

Med med den nya forskningen, som beräknas vara klar inom tre år, så ska man genom ett vaccin stimulera bukspottkörteln att producera eget insulin, men att det helt ska ersätta dagens insulinsprutor är Göran Lundström skeptisk till. Men det kommer förhoppningsvis bli färre doser och svagare doser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista