Stockholmsbörsen. Foto: Scanpix

Fortsatt kraftigt börsras

En turbulent start på Stockholmsbörsen gjorde att så kallad ”fast market”, en sorts undantagstillstånd, infördes under förmiddagen men hävdes igen innan lunch.

OMXS-index har fallit med över 20 procent på bara en vecka och närmare 30 procent på en månad.

-Det här är en börskrasch, säger Peter Malmqvist, fristående aktieanalytiker.

Efter 20 minuters handel hade den dramatiska nedgången bromsats upp något.

Stockholmsbörsen deklarerade under förmiddagen så kallad ”fast market”, en typ av undantagstillstånd, på den svenska penning- och derivatmarknaden till följd av en ovanligt turbulent start på fredagshandeln. Tillståndet hävdes däremot igen strax innan lunchtid.

Med ”fast market” utropat ändras bland annat en rad spärrar i handelssystemet, som normalt sätter stopp för transaktioner som avviker mycket, förklarar Joakim Strid, chef för handelsövervakning på Stockholmsbörsen.

”Fast market” är främst en signal som är viktig för dem som handlar i marknaden säger Joakim Strid.

Det fördjupade börsraset har inneburit att antalet tvångsförsäljningar av aktier som köpts med lånade pengar har skjutit i höjden. Flera hundra sådana försäljningar har den senaste veckan gjorts hos nätaktiemäklaren Avanza.

-Det är nästan inga alls i vanliga fall, något tiotal kanske. Men det är väldigt ovanligt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Han understryker att det främst är proffs, inte småsparare, som lånar till aktieköp och att belåning av aktier på det stora hela inte är särskilt vanligt. Ungefär 10 procent av Avanzas kunder är på något sätt belånade. Men belåningsgraden är oftast ganska låg.

-För att de ska bli överbelånade krävs att de lånat till kanske 70 procent av köpesumman. Folk gör det i bostadsaffärer, men när det gäller aktier så är det väldigt ovanligt.

Överbelåning var ett större problem i samband med IT-kraschen, enligt Hemberg.

-Den här gången har vi inte sett sådana mönster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista