Martti Ahtisaari tilldelades Nobels fredspris 2008. Arkiv: Scanpix
NOBELPRISET

Fredspriset till Ahtisaari

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti Ahtisaari.

Den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös sade att Ahtisaari får priset för sina ”viktiga ansträngningar, på flera kontinenter och över tre årtionden, för att lösa internationella konflikter”.

-Det är ett väldigt välkommet besked. Här ser vi en människa som varit engagerad i fredsprocesser under väldigt lång tid, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek till TT.

TT: Borde han ha fått det tidigare?

-Nej, jag tycker det är bra att han fick det nu och det finns ju jättemånga bra kandidater till fredspriset. Vi är mycket positiva, säger Ek.

-Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset. Han påpekade att han har litet norskt blod i ådrorna.

Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.

-Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset ”med familjen och nära vänner” i kväll.

Expresidenten hoppas att priset ska göra det lättare för hans fredsforskningsinstitut Crisis Management Initiative (CMI).

-Det är viktigt att vi kan agera snabbt, sade han.

Martti Ahtisaari

Född 1937 och uppvuxen i numera ryska Viborg. Första utlandsuppdraget i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

Lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet. Utsågs av president Urho Kekkonen till ambassadör i Tanzania 1973.

Djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia. Utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 och ledde från 1989 övergångsfasen till självständighet.

Socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rhen.

Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".