Sex nya kommuner ut i strejk

Sammanlagt är det 136 kommuner i landet som idag går ut i strejk. Här i länet gäller det Högsby, Mönsterås, Nybro, Emmaboda, Torsås och Borgholm. Undantagna är precis som tidigare anställda som arbetar med personer med särskilda behov och anställda inom äldrevården. Och även om det i vissa kommuner görs undantag för barnomsorgen så är inte fallet så här i länet utan strejkeffekterna kommer märkas av ordentligt på förskolorna och skolorna.
I alla strejkkommuner kommer förskolorna ha begränsade öppettider eller till och med hålla stängt. I Mönsterås mildras effekterna av strejken eftersom politikerna idag kommer göra vaktmästarnas uppgift och öppna samtliga skolor. Men mat får barnen ta med sig själva. I Högsby stängs familjedaghemmen och barn till arbetslösa får inte gå på dagis under konflikten. De barn som ändå går måste förutom mat också ta med eget toalettpapper, och förmodligen kommer förskolorna få stänga efter hand om konflikten drar ut på tiden. Elever på Fröviskolan kommer inte in i lokalerna utan undervisningen kommer ske i alternativa lokaler eller utomhus. Också fritidsgården och simhallen i Högsby stängs från och med idag. På samma sätt kommer undervisningen ske i Emmaboda där samtliga grundskolor är stängda. Däremot har Vilhelm Mobergsgymnasiet öppet som vanligt. Förskolan Stenröset, avdelning Röset och Fyrklövern, avdelning Kupan är helt stängda. Bara delar av gymnasiet i Nybro har öppet. Kommunens andra skolor och förskolor har öppet medan alla familjedaghem är stängda. Stängda är också familjedaghemmen i Torsås. I Borgholms kommun är förskolan i Rälla helt stängd medan skolorna har öppet som vanligt. Och Borgholms skolelever drabbas minst av de kommuner där kommunalarna nu går ut i strejk eftersom städning och matbespisning fungerar som vanligt tack vare att sysslorna normalt sköts av Borgholm Energi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".