Länets kommuner tvingas räkna om. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix
Länet

Kommuner tvingas räkna om

De resultat som kommuner och landsting räknat med i sina budgetar för nästa år kommer inte hålla.

Nya dystrare prognoser för hur mycket skatteintäkter som kommer in gör att dom flesta kommer tvingas skriva ner sina förväntade resultat.

Än så länge har dock inga nya sparpaket lanserats utöver dom som redan ligger sen tidigare.

De flesta av länets kommuner och landstinget bygger sina budgetar för nästa år på de förutsättningar som gällde i juni i år. Västerviks budget antogs redan i juni förra året.

Men nu måste kommunerna tänka om då det kommer allt fler negativa signaler kring skatteutvecklingen, alltså hur mycket pengar som förväntas komma in till kommunerna. Senast i torsdags förra veckan skrev Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ner sin prognos för hur stort skatteunderlaget blir från 4 till 3,2 procent.

Det är en kraftig nedskrevning på så kort tid, men dom nya förutsättnigarna kommer egentligen inte som någon överaskning.

- Nej, det kan jag väl egentligen inte säga att det gjorde, vi ser ju hur samhällsekonomin utvecklas i riket, och det är oroligt på finansmarknaden, och vi fick signaler även i regeringens budgetpropp, säger Helena Sjöholm, ekonomichef i Västervik.

Helena Sjöholm vill ännu inte dra några slutsatser om hur budgeten förändras. Ekonomin kommer bli ett diskussionsämne på kommunstyrelsen i Västervik på onsdag.

För Nybro kommun innebär de nya progonserna att det överskott på 14 miljoner kronor som de räknade med när budgetramarna antogs i juni förvandlats till ett förväntat nollresultat för 2009.

Än så länge har inga nya sparpaket lanserats utöver dom som redan ligger sen tidigare i t ex Kalmar, Nybro och landstinget.

Ekonomichefen i landstinget Ingeborg Eriksson känner sig relativt trygg trots allt.

- Det är klart att vi kanske inte kommer klara tvåprocentmålet, men att vi ändå har en bättre förutsättning än många andra landsting, säger hon.

De flesta kommuner och landstinget har haft som mål att varje år få ett överskott på minst två procent för att ha pengar sparade när lågkonjunkturen kommer.

De som lyckats med det målet klarar nu av att hålla sig plus även framöver, trots att skatteintäkterna inte blev så stora som de räknat med.

Hultsfred ser ut att göra det nästa år till exempel, men kan få det mer bekymmersamt året därpå 2010.

Pressen ökar nu extra mycket på de kommuner som inte ens i år klarar av att lägga undan tillräckligt med pengar.

Det gäller bland annat Kalmar där Urban Sparre är ekonomichef.

- Min bedömning är att den här skatteunderlagsprognosen gör det än mer aktuellt att titta på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".