Paul Krugman. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
NOBELPRISET

Amerikan får ekonomipriset

Paul Krugman, USA, är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Han får priset för sin ”analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet”.

Krugman är 55 år och amerikansk medborgare. Han är professor i Economics and International Affairs vid Princeton sedan 2000. Han är också en aktiv bloggare och engagerad kolumnist i New York Times.

Paul Krugman har utarbetat en ny teori för effekterna av frihandel och globalisering. Den nya teorin förklarar varför världshandeln i själva verket domineras av länder med likartade förutsättningar som handlar med likartade produkter i motsats till den traditionella handelsteorin som bygger på att länder är olika.

Nobelpriset i ekonomi

Ekonomipriset är av färskare datum än de priser som Alfred Nobel bestämde om i sitt testamente. Den rätta benämningen på det är: Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Det skapades 1968 i samband med att Riksbanken fyllde 300 år. Vetenskapsakademien utser pristagare och Riksbanken har lovat att varje år betala ett lika stort pris som Nobelprisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista