KALMAR LÄN

Övervikt hos många barn

13 procent av fyra åringarna i länet är överviktiga visar den första sammanställningen från landstinget.

Andelen är större i Vimmerby och Nybro kommun än resten av länet, men folkhälsoutvecklare Anna-Maria Norén vill inte dra några slutsatser från det ännu, eftersom det inte finns några jämförelser att göra från tidigare år.

- Det får vi se sen när vi har mätt ett par år, då kan man se lite större variation, då kan man se att vissa kommuner kanske ligger lite sämre till, och då får man se vad man kan göra för insatser där då för att förbättra.

Det var förra året som barnavårdcentralerna i landstinget i Kalmar län började notera BMI - en sammanvägning av längd och vikt - när barnen kommer på sin fyraårskontroll. 13 procent av fyraåringarna hade så höga värden att dom klacificeras som överviktiga, det handlar om 150 flickor och 109 pojkar.

Andelen är större i Vimmerby och Nybro kommun än resten av länet medan Oskarshamn, Högsby och Torsås har betydligt färre överviktiga barn.

Landstinget fortsätter nu mäta och väga 4 -åringarna varje år och ska framöver också följa upp barnen när dom börjar skolan. Samtidigt har ett vårdprogram tagits fram för att vända på trenden där flera aktörer är iblandade.

- Det är viktigt att man sätter in insatser i tid. säger Anna-Maria Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista