KALMAR

Ingen A-kassa till förtroendevalda

Förtroendevalda, på till exempel studentkårer eller i andra organisationer, luras att vara medlemmar i A-kassan trots att de kanske inte är berättigade till ersättning.

Evelina Sköld, ordförande för Studentkåren vid högskolan i Kalmar, har upprepade gånger fått beskedet att hennes arbete berättigar henne till a-kasseersättning om hon skulle behöva den. Men Anders Vikander på A-kassornas samorganisation säger att så inte är fallet.
Förtroendeuppdrag är inte a-kassegrundande, med undantag för vissa kommunala uppdrag. Att vara ordförande i Studentkåren eller en annan organisation ska alltså inte räcka för att få a-kassa vid arbetslöshet.
- Tyvärr har vi också stött på det problemet. Dels att man fattat olika beslut i likartade ärenden, men också att personen fått felaktig information, säger Anders Vikander till SR Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".