KALMAR LÄN

Dyra stafettläkare får landstinget att be om hjälp

De skenande kostnaderna för staffettläkare får nu landstingspolitikerna i Kalmar län att vända sig till gemensamma organisationen Sveriges Kommuner och Landsting om hjälp.

Det var i samband med dagens landstingsstyrelsemöte som socialdemokratiska ordföranden Anders Henriksson fick med sig oppositionspartierna på en gemensam skrivelse.
Strax innan hade de fått del av delårsrapporten som visade att landstinget redan efter åtta månader spenderat 31 miljoner kronor på hyrläkare till vårdcentraler, nästan lika mycket som under hela förra året.
Hyrläkarnotan är en förklaring till att primärvårdsförvaltningen i år, till skillnad mot tidigare, går mot ett kraftigt underskott.

Kristdemokratiska landstingsrådet Anders Andersson framhöll i debatten på landstingsstyrelsen att det var anmärkningsvärt att landstinget tappat kontrollen över kostnadsutvecklingen i en förvaltning som tidigare hållit budget i alla fall någotsånär.
Augustiprognosen för primärvårdsförvaltningen pekar på ett underskott på 26 miljoner kronor. Förra året, 2007, var det bara 8 miljoner kronor.
Också hälso- och sjukvårdsförvaltningen, där länets tre sjukhus ingår ser ut att gå mot ett kraftigt underskott i år. 75 miljoner kronor back, vilket är 12 miljoner sämre än förra året.
En orsak till det försämrade läget är att kostnaderna för läkemedel har ökat med hela 7 procent.
På landstingsstyrelsemötet markerades att de strategier för effektiviseringar som antogs förra året blir allt viktigare.

- Detta måste vi nu hålla i när vi nu går in i en besvärligare period, sa Anders Henriksson (s), landstingsstyrelsens ordförande.
Samtidigt underströks att landstinget i Kalmar län totalt sett når en bättre ekonomi än de flesta andra landsting.
En anledning till det här är att bara fyra andra landsting har lägre kostnadsutveckling än Kalmar läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista