Outbildad personal höll vakt vid kärnkraftverk

Servicepersonal från städ- och fastighetsbolaget ISS höll vakt, i stället för utbildade skyddsvakter, vid kärnkraftsverket OKG i en och en halv vecka.

En del av staketet runt kärnkraftverket i Oskarshamn var olarmat under en och en halv vecka. Under tiden fick servicepersonal från städ- och fastighetsbolaget ISS hålla vakt, i stället för utbildade skyddsvakter.

Det var ett avbrott från rutinerna, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Men om det var rätt eller fel vill inte SSM:s pressansvarige, Anders Bredfell, uttala sig om förrän alla fakta är på bordet.

-Enligt rutinerna ska det vara utbildade skyddsvakter som tar över om den elektroniska övervakningen går ner. Om man valt att använda annan personal vill vi veta varför, säger han.

Säkerheten kring kärnkraftverket har byggts ut så att det nu omgärdas av ett dubbelstaket, som är kameraövervakat och utrustat med sensorer.

Under inkörningsfasen fungerade inte sensorerna på ett 50 meter långt staketavsnitt. Då valde kärnkraftföretaget OKG att kalla in en vakt som hela tiden hade uppsikt över sträckan. Vakten försågs med kommunikationsradio och hade direktkontakt med Securitas vaktcentral.

-ISS-personal jobbar med många saker inne i anläggningen som är mer avancerade än att titta på ett staket, säger informatör Annika Carlsson vid OKG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".