LANDSTINGET

Barnklinik pressas av besparingskrav

Barnklinikenen på länssjukhuset som länge krävt mer personal tvingas nu istället minska antalet arbetade timmar. Samtidigt finns kravet på kortare väntetider kvar. Orimligt menar personalen.

De stora besparingskraven på länssjukhuset i Kalmar börjar nu få konskekvenser ute på vårdklinikerna.

Sveriges Radio Kalmar uppmärksammade redan förra hösten arbetssituationen på barnkliniken i Kalmar där personal gått in i väggen och där ledningen inte fick gehör för behovet av fler läkare trots röda siffror på arbetsmiljömätningarna.

I våras gjordes en ny mätning som visade på fortsatt för hög arbetsbelastning. Men istället för mer resurser blir det nu färre när sjukvårdsledningen på allvar tar tag i målet om att få sjukhusets budget att gå ihop.

En av lösningarna är att minska antalet arbetade timmar. På barnkliniken löses det genom att en del av den fast anställda personalen går ner i arbetstid för att undvika att läkarvikarier skulle behöva sluta. Läget är pressat enligt personal Sveriges Radio Kalmar varit i kontakt med.

- Vi ligger precis på gränsen nu för vad som känns rimligt, säger Henrik Peterson, ST-läkare.

Landstingspolitikerna har bestämt att ingen ska få vänta mer än 45 dagar på ett första besök på mottagning, vilket innebär att de svårt sjuka barn som redan har fått kontakt med barnkliniken kan få stå tillbaka för att bereda plats för förstagångsbesöken.

Kravet på ökad tillgänglighet står kvar - trots de tuffa budgetramarna. Henrik Peterson varnar för att ekvationen inte kommer att gå ihop.

- Om det är budskapet till oss att vi måste dra ner på tjänsterna, vi måste jobba mindre, vi läkare som finns här måste jobba mindre, då får vi väl göra det, men då blir också resultat att vi får se färre patienter och att vårdköerna nog kommer öka, säger Henrik Peterson, ST-läkare på barnkliniken.

Det finns rapporter som visar att barnkliniken i Kalmar behöver fler läkare inte bara för att klara uppdraget gentemot dom svårt sjuka barnen utan också för att överleva långsiktigt. ST-läkare som Henrik Petersson ges nämligen inte idag den möjlighet till utbildning och handledningen som han egentligen borde få.

- Så som det är nu när alla är så pass pressade då finns det ingen tid för det.

Ekonomi

Länssjukhuset överskrider i sin prognos sin budget (på 1.432 Mkr) med 40 Mkr. Även Västerviks sjukhus väntas gå minus, med 25 Mkr. Oskarshamns sjukhus väntas däremot få ett resultat på 3 Mkr i överskott.

Det totala underskottet för sjukvården hos Landstinget i Kalmar län väntas bli 75 Mkr, med en total budget på 2.624 Mkr. Budgetens avgjort största kostnadsdel är personalkostnader, 1.705 Mkr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista