Synskadade vill ha talande textremsa

Talande textremsa på tv-programmen eller ännu hellre dubbning är en av frågorna som Allan Johanssons tar med sig när han imorgon åker till Stockholm för att delta i Synskadades Riksförbunds kongress.

Med sig har han två andra ombud från länet och en trave motioner med förslag till hur en synskadades liv kan bli lättare. En kalmarbo föreslår i sin motion att gratis nummerupplysning, som alla synskadade har rätt till, även ska omfatta samtal från mobiltelefon. 
En annan motion handlar om att ha mänskliga röster som läser in facklitteratur. Idag används ofta en syntetisk röst, vilket enligt Allan Johansson blir outhärdligt i längden.
Allan Johanssons hjärtefråga, fler dubbade tv-program och filmer handlar enligt honom om att göra samhällsdebatten tillgänglig även för synskadade.

- Jag är mycket samhällsintresserad. Jag vill gärna ta del av även vad tyskar, kineser och fransmän säger, men jag kan alltså inte göra det eftersom man textar, säger han till Sveriges Radio Kalmar.
Idag är ett fåtal tv-program försedda med en så kallad talande textremsa, men även där är det en datorskapad röst som hörs. Det Allan Johansson hoppas på är en ren dubbning. Men han säger att det är självklart att det ska vara en valmöjlighet.

- Idag har vi sådana tekniska möjligheter att det ska gå att välja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista