1 av 2
Foto: Anders Nyberg
2 av 2
Torsås

Framtidstro på Faurecia

Igår blev det känt att bildelstillverkaren Faurecia, eller tidigare torsmaskiner från Torsås, tvingas varsla ytterligare 48 personer, på grund av sjunkande bilförsäljning.

43 kollektivanställda och 5 tjänstemän varslades den här gången. I slutet av september blev 49 anställda av med sina jobb. Totalt har nu nästan 100 personer varslats sen augusti, vilket motsvarar en tredjedel av personalen på fabriken.

Och det är en blandad oro som har lagt sig över bygden, vissa är väldigt oroliga. Men vi måste ha en viss framtidstro, vi hoppas att den här trenden ska vända snart. Men alla tycker att det är bistert att nästan hundra har varslats på två månader.

Att vi har hamnat i den här situationen beror helt på finanskrisen i samhället, men också de höga bränslekostnaderna, jag menar det säger sig själv, när det är ont om pengar, så är det inte en nya bil man köper först, säger personalchefen Björn Lindqvist på Faurecia.

Idag är det en tredjedel som från Kalmar, en tredjedel från Torsås och en tredjedel från Blekinge som jobbar här, och det brukar bli ett jämnt urval därifrån som får gå, säger personalchef Björn Lindqvist.

24 september 2008
->27 juni 2008
->

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista