Västervik

Vittnar i utredning om vanvård

Sen drygt ett år så jobbar en statlig utredning med att intervjua personer som förr vanvårdades inom bland annat den sociala barnavården.
Carina Gustafsson i Ankarsrum är en av de som nu kommer att vittna i utredningen.

En av de som utsattes för övergrepp och vanvård på såväl foster- och barnhem som på andra institutioner är Carina Gustafsson i Ankarsrum, som nu ska redovisa sina erfarenheter inför utredningen.

– Det känns skönt att äntligen få berätta hur djävligt det var på många platser när jag växte upp och hoppas bara nu att det kommer till sin rätt och vi som var med kan få upprättelse, säger Carina Gustafsson till Sveriges Radio Kalmar.

Carina Gustafsson som vistades i fem fosterhem, tre barn och inom både barn- och vuxenpsykiatrin blev kränkt på många olika sätt säger hon.

– Det handlade både om hot, inlåsningar, neddrogning och både fysisk och psykisk misshandel, nått som jag fortfarande lider av, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista