NBV sätter integrationen i fokus

För att de som kommer nya till Sverige ska integreras i samhället måste alla ta sitt ansvar. Också folkbildningsverksamheten. Det menar studieförbundet NBV i Sydost som nästa vecka sätter integrationen i fokus med utställningar och föreläsningar.

Alija Sehovic som är ansvarig för integrationsfrågorna på NBV hoppas på flera mötesplatser för nya och gamla svenskar.

- Man måste prata med människor, som t ex i Hultsfred har vi en utställning om 18 arabiska länder. Och när en svensk kommer till biblioteket och ser en man från Iran, då måste man gå till honom och prata.

Kunskap om andra kulturer är en av nycklarna för en ökad integration menar Alija Sehovic som själv på sin arbetsplats NBV Sydost försöker dela med sig till sina kollegor och berätta om sin bosniska bakgrund, men också sprider kunskap om olika folkgrupper i dom studiecirklar som anordnas på NBV.

Studieförbundet har ett ovanligt stort kontaktnät ut mot invandrarföreningar och samarbetar med uppskattningsvis runt 80 föreningar i Kalmar och Blekinge län. Flera av dom är också medarrangörer i den särskilda integrationsvecka som börjar på måndag med föreläsningar och utställningar från Hultsfred i norr till Sölvesborg i söder.

På kontoret i Kalmar ställer konstären Leila Perikala från Iran ut sina akrylmålningar, Leila som kan vittna om hur tufft det kan vara att slå sig fram som invandrare och konstnär i Sverige.

- Det är inte lätt, du har gräns här om du inte jobbar hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista