Mycket rödlistad fisk i butikerna

Rödlistad fisk, alltså fiskarter som hotas av utfiskning, är vanligt förekommande i frysdiskarna i alla stora livsmedelskedjor.

I samtliga de 155 butiker i 46 kommuner som Sveriges Radio undersökt finns hotad fisk, och resultatet av vår undersökning är entydig. De rekommendationer som finns att inte sälja rödlistad fisk efterlevs inte.

För att minska utfiskningen av hotade arter har världsnaturfonden tagit fram en röd lista med fiskarter där rekomendationen är KÖP INTE den här fisken. Rödspättan som finns med där återfanns i närmare två tredjedelar av de 155 butiker vi undersökt runt om i landet. Här i länet var det bara Hemköp i Oskarshamn som inte hade någon Rödspätta, sen butikskedjan aktivt tagit bort rödlistad fisk i början av hösten. Coop Konsum och Ica Maxi i Oskarshamn däremot och Lidl och City Gross i Kalmar hade rödspätta till försäljning.

Coop hade också Rödtunga och liten hälleflundra som även fanns hos City Gross i Kalmar.

Alla granskade butikerna sålde torsk som inte med klarhet kommer från områden där torskens tillstånd är stabilt. En del av torsken kan därmed vara OK, men det är svårt för kunderna, som nu får ta ett allt större ansvar när butikerna inte alltid lever upp till sitt.

Världsnaturfondens rödlistade fisk:

Hajar och rockor

Hälleflundra, blåkveite

Marlin, svärdfisk

Marulk

Lax, viltfångad från hotade bestånd

Räkor, tropiska

Rödspätta/rödspotta

Tonfisk, blåfenad

Torsk

Tunga, rödtunga, bergtunga

Ål

Källa: wwf.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista