Svårt starta etanolbilar vid minus

Rekordsförsäljningen av etanolbilar gör att 10.000-tals bilägare i landet nu står inför sin första vinter med risk att nya bilen vägrar starta när den behövs som bäst.

Det beror på att etanolets egenskaper skiljer sig rejält från bensinens redan vid några minusgrader. Etanol förångas inte på samma sätt som bensin. 
E85, som drivmedlet heter som används för etanoldriften i Sverige består normlat av 85% etanol, resten är bensin. Redan vid ett fåtal minusgrader blir det då startproblem. Antingen måste motorn värmas upp eller så måste det finnas en större andel bensin i bränslet för att kunna starta. Därför börjar från 1 november så kallad vinteretanol att levereras till södra Sverige. Den innehåller större andel bensin som gör att det ska gå att starta normalt ner till minus 15 grader, nackdelen är att den blandningen är dyrare och mer skadlig för miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista