Färre återfaller i brott

Återfallen i kriminalitet efter avtjänat straff minskar, men bland unga under 25 är frekvensen fortsatt hög.

37 procent av alla som döms till fängelse, skyddstillsyn, kontraktsvård eller fotboja återfaller i kriminalitet inom tre år, visar en rapport från Kriminalvården. Enligt en av rapportförfattarna, Lars Krantz, innebär det en liten minskning med 3 procentenheter sedan 2000.

”Vi har inga färdiga svar på varför återfallen minskar, men Kriminalvården studerar nu vilka effekter behandlingsprogrammen i kriminalvården har på återfallen i brott”, säger Lars Krantz i ett pressmeddelande.

Men alla grupper har inte lika lätt att hålla sig borta från kriminaliteten efter avtjänat straff. Bland unga under 25 år som dömts för tillgreppsbrott (till exempel rån eller stöld), narkotika- eller varusmuggling återfaller drygt 85 procent i kriminalitet inom tre år.

Rapporten kommer också fram till att de som får alternativa påföljder till fängelse återfaller i brott i mindre omfattning än de som får fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista