Torskfisket är omtvistat. Arkiv: Scanpix

Många bud om fiskebestånden

Många fiskar från Världsnaturfondens så kallade röda lista finns att köpa i länets affärer. Men bara för att Världsnaturfonden rekommenderar att inte köpa behöver det inte vara något fel att göra det menar kritikerna.

Findus torskfilé kommer till exempel från icke-hotade bestånd försäkrar deras fiskansvariga Inger Larsson.

Idag finns en djungel av motstridig och ständigt svängande uppgifter om hur läget bland fiskbestånden ser ut; ena dagen är torsken överfiskad, nästa dag är den inte det. Butikschefen för Coop Konsum i Oskarshamn som vi uppmärksammade i morse med att sälja flera arter uppsatta på världsnaturfondens röda lista - övervägde ett tag att ta bort produkterna - men återkom med beskedet att dom har kvar dom - sen han fått annan information han valde att lita mer på.

Förhoppningarna är att informationen kommer bli allt bättre framöver när pressen ökar på producenter och butikskedjor i takt med att allt fler konsumenter blir medvetna om problemet med fisk som riskerar att överfiskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista