Kustpilentåg fick evakueras. Foto: Conny Magnusson

Evakuering från rökfyllt tåg

32 tågresenärer evakuerades på måndagskvällen från Kustpilen, sedan det uppstått kraftig rökutveckling i en tågvagn. Själva branden uppstod under tåget, ingen person ska ha skadats.

Kustpilen trafikerar sträckan Linköping-Kalmar i samarbete mellan Östgötatrafiken och tågtrafiken i Kalmar län.

Det drabbade tåget lämnade Linköping kl 19.15 på väg mot Kalmar. Vid 20.30-tiden stoppades tåget i Kinda, strax söder om Kisa, på grund av kraftig rökutveckling i en av de fyra tågvagnarna.

Polis och räddningstjänst ryckte ut men enligt Mariana Persson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, klarade sig samtliga passagerare oskadda. 

Branden uppstod under tåget, vid skenorna, inte inne i själva tåget, enligt polisen. 

Banverket rekvirerade bussar som transporterade passagerarna från platsen.

Tågstoppet orsakade totalstopp i trafiken mellan Kisa och Vimmerby, men enligt Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström är det få tåg utöver Kustpilen som trafikerar sträckan.

– Vi räknar med att situationen ska lösas under kvällen, och att trafiken på tisdag morgon inte ska påverkas, säger Sylvia Rydström på Östgötatrafiken.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista